التعديلات الحديثة لقانون الإجراءات المدنية الإماراتي : خطوة إضافية نحو تمكين العدالة

27 February 2024

Under the research initiatives of the School of Law at Saint Joseph University Dubai, a conference entitled “Recent Amendments to the UAE Civil Procedures Law: An Additional Step Towards Enabling Justice” was held at the Ritz Carlton DIFC on the 27th of February 2024.

The conference started with an opening speech given by Professor Nisrine Abiad, Director of Research at USJ Dubai, who thanked Mohamed Abdulla Lawyers & Legal Consultants for sponsoring this research initiative.

During the conference, the Federal Decree-Law 42/2022 was thoroughly discussed by top panelists like Dr. Habib Al Mulla, the founding partner at Habib Al Mulla & Partners, Judge Ayoub Al Ahli, the president of the Tribunal of Commerce in Dubai Courts, Professor Fayez Hage-Chahine, the founding partner at Hage-Chahine law firm, and Dr. Ahmed Hijal, a faculty member at USJ Dubai and partner at United Counsels.

The event was attended at maximum capacity by a large audience, including Mr. Fadi Masri, president of the Beirut Bar Association, and several top Arabic-speaking lawyers, judges, faculty members, and senior students. All attendees interacted with the panelists in a rich and meaningful discussion moderated by Professor Nassib Ziade, who is an international arbitrator and judge at the International Monetary Fund.

في إطار المبادرات البحثيّة لكليّة القانون في جامعة سان جوزف دبي، عُقد مؤتمر تحت عنوان "التعديلات الأخيرة على قانون الإجراءات المدنيّة الإماراتيّ: خطوة إضافيّة نحو تمكين العدالة" في فندق ريتز كارلتون مركز دبي الماليّ العالميّ، يومَ الخميس الواقع فيه 27 فبراير 2024.

افتُتِح المؤتمر بكلمة ترحيب ألقتْها الدكتورة نسرين أبيض، مديرة الأبحاث في جامعة سان جوزف دبي، ووجّهتْ من خلالها الشكر إلى مكتب محمد عبد الله للمحاماة والاستشارات القانونيّة لرعايته هذه المبادرة البحثيّة.

وقد نوقِشَ أثناء المؤتمر المرسوم بقانون رقم 42/2022 بشكل مُسهَب من قبل المتحدّثين المتميّزين، ومن بينهم الدكتور حبيب الملا، الشريك المؤسس لمكتب حبيب الملا وشركاه، والقاضي أيوب الأهلي، رئيس المحكمة التجاريّة في محاكم دبي، والبروفسور فايز حاج شاهين، الشريك المؤسّس لمكتب حاج شاهين للمحاماة، والدكتور أحمد حجال، عضو هيئة التدريس في جامعة سان جوزف دبي والشريك في مؤسّسة يونايتِد كاونسِل القانونيّة (UnitedCounsels).

وامتلأت القاعة بجمهور الحاضرين الذي ضمَّ عددًا من القانونيّين كالسيّد فادي المصري، نقيب المحامين في بيروت، وشخصيّاتٍ أخرى من كبار المحامين والقضاة، بالإضافة إلى عدّة أعضاء من هيئة التدريس في الجامعة ومجموعة من الطلبة. وأدار الحوارَ البروفسور نسيب زيادة، المحكّم الدوليّ والقاضي في صندوق النقد الدوليّ، بينما تفاعَل جميعُ الحاضرين مع المتحدّثين في مناقشة ثريّة وهادفة.

Album photos